justbeccca

Beslutsångest

Kategori: Hundar

Jag har såååån beslutsångest. 
Blev erbjuden att köpa en släde för 2000kr någon mil ifrån mig. 
Men en släde kan man ju enbart använda när det finns snö, vilket det gör nu. 
Men min sambo sa klart ocj tydligt till mig att jag får välja, en kickbike eller en släde. 
För att köpa båda på kort tid blir för dyrt. 
Han tycker jag ska välja kickbiken, då vi har barmark största delen av året. 
Kan ni hjälpa mig? 
Vad ska jag välja? Menar det är ju mängder med snö nu här i Karlstad. Men kan det räcka med skidor iår? 
Och jag köper mig en kickbike till att börja med. Åh! Helst av allt vill jag ha båda!! 

Snälla hjälp mig! 
///Becca 

Energin tar aldrig slut

Kategori: Allmänt

Idag har jag verkligen undersökt hur långt Akhelas energi räcker. Ja, den är inte slut än! 
Eller, hon är trött men vägrar sova om inte jag sitter i soffan. Vilket jag knappt gjort idag. Tänkte någonstans att hon borde tröttna på mig och gå och lägga sig. Men icke! 
Nu sitter vi i soffan och Akhela har slumrat till. Men min plan är inte att sitta här länge till. 


Förut med att konstant vara i rörelse, så har vi tränat, både med att dra pulka(utan vikt), tränat höger, vänster, framåt, stanna, bromsa osv. Alltså grunderna i drag. Så har vi tränat fot och stadga. Japp, idag var en sån där underbar Akhela dag på förmiddagen. 
Vid lunch åkte vi till rastgården så hon fick träffa sina vänner och springa av sig ordentligt. Två timmar där, sedan hämta Atos hemma. Hämta David och tillsist hem för en promenad. 
Hemma i lite mer än en timme, sedan till svärmor och äta mat tillsammans med svägerskan. Hem, ut på sista promenaden och nu, nu sover hon. Vilket hon som sagt inte gjort under dagen idag. 
Men lika envis hon är, är jag. Om inte mer! 
Imorgon ska vi köpa ytterligare en bädd, funderar även på fler kompostgaller. 
Har lite planer på hur saker ska tränas här hemma. Fick underbara tips från er där ute, tack super mycket :-) 


Mitt största problem är inte att Akhela egentligen låter så, just nu. Utan att oh kanske anser sig själv tjäna på detta beteende och fortsätter sedan med det. 

Sedan har jag fått erbjudande om en begagnad släde, knappt någon mil från mig. Det svåra är att övertala Davidom  detta. Jag vill ju ha den, men han var inte alla så säker på "kvalitén". Får väl se imorgon vad han säger :-) 

Dags för natten, imorgon är en ny dag son kräver mängder med energi! :-P 
///Becca

Från en ren dröm till en mardröm

Kategori: Hundar

Tog med Akhela ut idag i snön, eftersom det kommit så mycket mer tänkte jag att jag ska i alla fall fota henne. Men tog med godis och leksak och tänkte att det kanske går att träna lite också. 
Jo då, Akhela var en dröm ute att träna. Hon verkligen bjöd på sig. Samarbetsvillig till tusen, förutom själva fotgåendet. Det är liksom lite snett framför mig just nu... Men vi tränade mest stadga och apport. 



Väl hemma var matte riktigt nöjd med lillan, njöt i någon timme med en kopp kaffe och sedan kom husse hem. Vid sex hade vi fixat ordening hemmet för att åka och kolla på nya mattor. 
Vi var borta i en timme och en kvart. Självklart så spelade(filmade) jag in dom som vanligt och placerade datorn på ett sådant bra ställe att jag kunde se i princip allt. Utan av en tiden de var ensamma så var Akhela tyst drygt 15-20min och jag har nu fått bekräftat att hon är inne i denna separationsångest perioden. 
Men nu vet jag inte mer vad jag ska göra, alla mina idéer är slut. Någon som sitter på något bra? 
Jag funderar på att köpa hem Zendog, en tryck tröja som ska ha lugnande effekt och skapa trygghet och ska även testa att ha DogTV.com på och se om det funkar. 
Det som görs nu är: 
-begränsat utrymme(Akhela förstörde så mycket annars) 
-ben
-leksaker 
-bäddar(en varsin)
-aktiveringsbollar
-fysiskt trött
-mentalt trött
-Atos är med henne 
-tända lampor(men hon släckte taklampan efter 40min och då eskalerade beteendet) 

Har ni några fler idéer? Inga idéer är dåliga! :-)
Atos är tvärdäckad under tiden vi är borta, så han är ju lugn och fin och stressar inte runt. 

Jag tröstar mig själv med att jag vet att detta kommer att gå över. Men vad händer om hon skulle få för sig att detta är helt okej? Då kommer hon ju aldrig mer vara tyst. 
Har ni några erfarenheter av sådant här? 
Jag hade aldrig dessa problem med Atos. Så detta är något nytt för mig. 

Men sedan vi kom hem har Akhela varit mysig, men jag har ändå haft avstånd till henne. Känns som att om jag gosar med henne nu, efter detta så säger jag att det är okej. Så jag ber henne att ge mig mer utrymme. Även om jag bara vill ta upp henne och mysa gärnet! 

///Becca 

3. Renras eller blandras?

Kategori: Hundar

LÄTT! Båda! 
Jag ägar båda, så jag säger inte den ena är bättre än den andra. Tycker man inte ska ens yttra sig förens man faktiskt har ägt båda. 
Det jag där emot kan säga är att jag tycker båda avlarna innehåller mycket sjuka. Som jag skrev på ett forum häromdagen där någon började klaga på blandras aveln var: Man kan inte peka åt ena hållet utan att peka tillbaka på det andra. 
Det finns super duktiga, engagerade och planerare inom båda avlarna. Men det finns även de där som förstör och det är ju faktiskt de där som förstör som faktiskt får mest uppmärksamhet. 
Jag sticker inte under stolen med att Atos kommer från en tjuvparning, eller att jag är skit nöjd med Akhelas uppfödare. Ne verkligen inte. Varför jag ska göra det? 
Jag tycker även om Atos uppfödare och jag får all information jag behöver. Jag vet hur pappan, mamman, syskon, farfar, farbror, faster osv mår. Så där skiljer sig inte uppfödningen så mycket. Visst denna parning var inte planerad, men de lyckades ändå. 

Jag kan skriva en lång lista för och nackdelar med båda avlarna. Men jag har ingen lust med det, för det är faktiskt en evighetsfråga och det känns som att detta är ändå ett uttjatat ämne. Menar jag är glad för att även Atos från träna och tävla numer och jag tar vara på det och tycker det är super roligt att läsa att fler med blandraser gör samma sak. För enligt många inom rasvärlden så köper man sig bara blandras för att man inte har råd med renrasig hund. Men faktiskt, enligt mig själv som valde att köpa Atos för 3500kr istället för en husky på 10.000kr, när jag själv hade över 140.000kr. Så handlade det inte om pengarna, utan individen i sig. Jag fastande för Atos och han för mig. Det handlade helt enkelt inte om pengarna, i alla fall för mig. Sedan kanske det gör det för vissa och för andra inte. Men vi har ju även det problemet inom rasvärlden också. Fodervärdar är ett exempel och även avbetalningar. Så det ligger pengar problem inom båda områdena..
 
Så nej, jag säger som innan: Pekar man åt ena hållet, så pekar man tillbaka på det andra.
Vad är din åsikt? Hur tänker du kring detta?
Renras och blandras - - - Två helt perfekta individer
///Becca

Varg i närområdet!

Kategori: Allmänt

Först vill jag börja med att berätta för er att jag har kommit på nu vad det är för konstigt med Akhela. Hon är inne i sin första slyngel/trots period som dessutom innehåller seperationsproblem. Måste vara första gången med allt. 
En sväng där trodde jag hon aldrig någonsin skulle komma in i denna period, för normalt sett har många redan upplevt en lite mindre tidigare i av valps uppväxt. Men inte jag, akhela kör allt på en och samma gång. 
Så just nu är det enbart kopplade promenader, med utställnigsträning och apportträning, samt fotgående vi håller på med. Pallen tar fram hennes värsta sida och ha henne lös tänker jag inte just nu. För då blir vi bara ovänner.. Ännu mer.. Och jag tränar även väldigt mycket att gå fint i kopplet nu. Jag är envis som en åsna och tänker inte ge mig förens hon förstår vad jag menar. Även om det tar 3 år! Men visst hon kommer få vara lös också, men hon ska även lära sig gå fint i koppel. Finns inget värre en en dragig hund. Hatar det! 
Akhela spenderade några timmar med David i lördags.. haha!!
 
Fick även veta under kvällen att det har rapporterats in vid två olika tidpunkter till länsstyrelsen det senaste dygnet om vargar på Färjestad, alltså knappt 4 kilometer från oss. Svärmor bor även mitt i detta. Där hundarna löper lösa på helgerna och har det bara underbart. Får se hur Atos beter sig till helgen när han åker till svärmor(är med David där). Atos är så tydlig i sitt kroppsspråk när varg finns i området eller har funnits det senaste dygnet. Jag har ju trots allt fått haft chansen att läsa honom när vi haft varg runt oss vid spårning. Även utanför David andra garage och även i skogen under älgjakten. Så jag har lärt känna Atos på ett väldigt väldigt bra sätt. Dock ett sätt som man själv ändå önskar att man inte skulle behöva göra och specillet inte inne i stan. 
Nu blir det ju inte så mycket skogpromenader den närmsta tiden här, dessa vargar har synts till på natten och även på förmiddagen. Så de är ju inte precis skygga. 
Ni får gärna dela med er av eran åsikt om varg. Jag är varken för eller emot. Jag tycker vi mer ska tänka oss för hur vi hanterar dessa individer och hur vårt samhälle kommer se ut om 10år om det fortsätter så här. Jag kan erkänna, precis som många andra att SGT kommer att öka, det vet jag med mig att jag även skrivit tidigare. Men nu, nu finns de så pass nära stadskärnan. Så det dröjer inte länge innan de är mitt inne i stan. Vargar är anpassningsbara rovdjur. En ständig förändring för dem kräver att de ska kunna anpassa sig och som ni ser, så gör dem det. Vilket betyder att vi människor är inte farliga längre i deras ögon. Vi är mer ett hinder för att komma åt maten.. 
Ne nog om varg. Ville meddela mina läsare som bor i stan om detta bara. Tråkigt om något skulle ske. 
 
Akhela har idag skällt varje gång vinden blåst, då välkomstskylten på dörren har slagit emot och hon trott att någon kommer till henne. 
Atos har skälltut/flörtat med en hare idag. Först var han över lycklig och när haren inte kom till honom utan sprang åt andra hållet blev han skit arg. Riktigt dålig stil av haren måste jag säga. haha!! 
Matte har pluggat, bakat sin livs första rulltårta, ätit bananpannkaka, städat, gått två långisar och lekt i snön. För här, här snöar det inge med uppehåll på några timmar. Imorgon är det även sista dagar för Atos på medicinen. Dock så idag och igår har Atos känts mer neråt igen. Alltså inte detta explosiva arga Atos som var framme, utan mer deppig. Inte alls lika leksugen. Men vi får ge det några dagar. Han kan ju också ha dåliga dagar, precis som oss. 
 
///Becca
 

Dagarna går

Kategori: Allmänt

Dagarna får så fort ibland. Glömmer totalt bort att skriva något här de dagarna. 
Här hemma har vi pluggat, tränat, kollar film, myst och grejat. De senaste dagarna. 
Just nu håller jag verkligen på med Akhelas koppelpromenader. Att hon ska sluta dra och jag kan säga stundvis går det super bra, annars funderar jag på att knyta henne i närmsta träd eller stolpe och låta henne tänka en stund. 
Men så kan man inte göra! Så det är bara att kämpa på.  
Lydnads träningen står i princip still. Akhela är väldigt omöjlig att träna just nu. Så det tar bara mer än det ger för oss båda. Men ur varje tränings pass så har något positivt skett. Så det är det man får ta med sig och inte de 30minuterna du bara vill dö. 

Mer denna helg så är det plugg som gäller och även försök till träning. Men som Akhela är nu, så tar vi det som de kommer. 


///Becca 

Vill lägga till på nr 1. Berätta om din hundras

Kategori: Hundar

Jag låg igår och tänkte på fråga 1, berätta om din hundras och då slog det mig. Jag kan kopiera hela rasbeskrivningen hit, och ni skulle trötta bara av att läsa första raderna. Jag menar är man inte intresserad av rasen i sig så går man ju inte in och läser på SKKs rasbeskrivning. 
Men där emot finns det saker som är väldigt genomgående i rasen som inte skrivs ut så mycket. 
Så som att alltid ha kroppskontakt, känner inte en enda weimis som inte på ett eller annat sätt vill helt känna kroppskontakt hela tiden. 
När de tigger, så kommer tassen, gärna på ett ben eller foten. Lite försiktigt stirrande på husse, matte eller besökande och sedan smygs tassen upp i rätt höjd för att sedan plocja fram valp ögonen och få ur sig ett litet försiktigt ljud. Åh jag avlider så gulligt det är, men samtidigt så irriterande. Det måste vara en nedärvd metod som alla weimisar kan. 
Nästa egenskap är, stirrandet. Alltså de kan sitta och stirra på en hur länge som helst(inte dregglandes). Tittar du på dom och gör dina ögon större samtidigt och sedan minskar dom, så kan du se hur de härmar dig. Samtidigt som de öppnar upp ögonen så lutar huvudet sakta men säkert bakåt :) HAHA! 
De är pratsamma och arbetsvilliga, fulla av energi och vikigt att lära dom av och på knapp. Akhelas avknapp är famnen. Får hon ligga i famnen, eller i knät så lugnar hon sig snabbt. Vet inte hur det kommit sig, men hon bara blir så tvär lugn. Påknappen leksaker, träning, lek med matte eller husse. Hon har många påknappar. Vilket jag själv anser väldigt bra då jag kan skifta och variera i träningen. 
 
Jag kan tyvärr inte dela med mig om den fösta bitfasen när tänderna byts då det var då akhela var skadad och bar munkorg förutom vid måltid. Men nu är hon inne i en bitfas igen och mesta dels är det protester. Vet inte riktigt vad alla handlar om, men hon hittar på mesta delen av hyss när vi inte är hemma. 
Wemisar är smarta, men kan vi vissa lägen se hur de planerar. Men tyvärr inte alla gånger. Som när Akhela visade sin nya talang med att öppna och stänga garderobsdörrar. 
 
Weimisar är envisa och ihärdiga. Som när Akhela var bebis. Vi skulle lära henne att sova i egen säng. Tror ni det gick? Vi gick och la oss vid 22-23 och akhela skrek fram till 03-04 på natten. Visset så hade david semseter men det kändes inte helt okej mot övriga grannar. Så det slutade med att hon fick ligga i sängen och självklart så var hon knäpp tyst då. 
Vill hon något så ger hon sig inte, förens antningen 4 timmar senare eller om matte ger upp. Vilket matte inte gör, därför vet hon att det tar 4 timmar. 
 
Weimisar är varma av sig, alltså koppstempen är ganska så hög. Trots deras korta päls, så utger som sådan stark värme. Helt underbart för den frusna, lite jobbigt för den varma ägaren. Jag älskar det, brukar ligga och krama på Akhela på nätterna, som min lilla nallebjörn. hihi
 
Av egen erfarenhet så vet jag faktiskt inte alls vad jag skuklle göra under dagarna om jag inte hade Atos och Akhela. Speciellt Akhela, hon ger mig så mycket att göra både positivt och negativt. 
Jag kommer säkert komma på mer saker, men nu är det allt som jag kommer på hittils och även det jag skrivit tidigare. 
///Becca

2. Andra husdjur

Kategori: Hundar

Då var det dags för nr 2 på listan som är Andra husdjur. 
Som det är just nu ägar jag bara dammråttor utöver hundarna. Dels för att David är allergisk men även för att jag har inte något intresse i att ha andra djur. Visst dagen vi bor i hus på en gård kommer väl någon katt flytta in hos oss. Men innan dess så kommer det inte ske. 
Man jag har däremot ägt:
Hamstrar(många)
Katter(2 plus några bebisar)
Kanin(1)
Hundar(4som familjen haft/har)
 
Har även haft häst, men den bor ju inte med mig och jag anser inte det som husdjur. Utan ett husdjur är ju något som delar hem med en. 
Så denna fanns det nog inte så mycket att skriva om. Ni får hålla ut tills nästa nr kommer. hihi 
Så länge kan ni få njuta av en bild på Akhela som idag till varje pris skulle ha all uppmärksamhet :P 
 
 
 
 
///Becca

1. Berätta om din hundras.

Kategori: Hundar

Då börjar vi med listan idag. Först ut är: Berätta om din hundras
 
Atos är ju blandras, med Rottweiler, Labrador, Jämthund och Border Collie. Han kommer från en kull på 9 valpar där parningen var en tjuvparning. Föräldrarna bodde på samma gård och stack till skogs en vecka. Pappan höll på att dö medan mamman kom tillbaka jätte lycklig. 
Efter Atos kull hade kommit så togs det en kull tre år senare, denna gången var den planerad och det kom fyra valpar. Dock är denna kull registrerad med en ras till, pitbull. Jag kan inte riktigt se det hos varken Atos eller Texas, så vi säger inte till folk att denna ras också ska finns i våra. 
Jag hade egentligen första turen på att välja valp på en stor kull Huskys i Stockholm, då jag ville ha en husky just då. Har läst på allt om dem och visste precis vad de behövde och en sådan ras passade mig. Men så skulle syster köpa valp, så jag åkte med för att kika på de söta varelserna. Självklart fastnade jag för Atos(då hette han Junior). Han klättrade upp i mitt knä och stannade där. Så det var liksom givet att han skulle med mig hem. Lite impulsivit och helt rätt. 
Nu rekommenderar jag inte folk att göra som mig. Men det kunde inte blivit bättre för mig och Atos. Han var allt jag sökte efter och han måste ha kännt det. Så nu 4 år senare ligger han i min soffa, helt utslagen efter en älsklingsrunda i den djupa snön i skogen. 
Utav hans raser kan jag se olika kika fram i olika sammanhang. Han är en jävel på att spåra. Det är det han trivs bäst med och en jävel på att dra(pulka osv). Vakt finns, det har varit extra duktigt på att visa idag. haha! 
 
Akhela är en korthårig Weimaraner.
Rasen är en ståendefågelhund, men är väldigt allround ras. Den kräver sin förare och måste vara aktiv både fysiskt och psykist. 
En mycket fin ras och är den mest fotograferade rasen i världen. Vilket har sina fördelar och nackdelar. 
Vi valde denna ras då det stod mellan tre och denna var den som var mest allergivänlig. Jag satt i tre års tid och spanade på dessa tre rasers kombinationer på kullar och tillslut i våras fann jag Akhelas kull. En super bra uppfödare och kombinationen var helt rätt för mig. Jag fick alla svar jag ville ha på mina frågor(det var ganska så många) och hon fick alla svar hon ville ha. 
Akhela i sig är en väldigt energisk valp/unghund. Hon blir inte trött det första och blir hon det så kan hon konsten med att power napa och sedan köra på fullt ös igen. 
När hon var fem månader tog hon sitt livs första klövsspår(färskt) och spårade otroligt fint fram till kavlen. Det första hon gjorde hos kalven var att rycka till sig en lunga(älgjakt). Måste då tillägga att Akhela var skadad under denna tid, med bruten käke. munkorg(som gips) och en stor tratt och lyckas ändå med allt detta. 
Eftersom ingen i akhelas kull skulle användas till jakt(utpräglad jakt) så testades inte valparna på jaktdelen, utan enbart valptestet. 
Weimaraner är som sagt en krävande ras och många klarar inte denna och vissa inser det nog lite försent. Man får en hund med mycket motor och vilja när jag köper sig en weimaraner. 
Jag kan säga så här, efter att ha köpt akhela och verkligen lärt känna rasen ordenligt. Så skulle jag bli skräckslagen om jag stöter på någon som säger: jag fick denna för 3000kr eller helt gratis. 
För mig är det en varningssignal, att hunden mer eller mindre ges bort och att någon är såå blind och tar emot för den var "gratis". De har ingen aning om vad en weimaraner kräver. 
Jag kommer garanterat köpa mig en till eller vänta och se hur Akhela utvecklas och alla prover visar om hon är frisk nog för en kull. För då blir det en kull på henne och självklart ska jag ha en från henne :)
 
Detta är mina raser.
///Becca

Blogga sig genom en lista

Kategori: Hundar

Hittade en rolig lista jag tänkte blogga mig igenom. Fann den på en annan hundblogg, som jag hittade genom hundbloggar! på Facebook. Älskar att sitta och kika igenom den sidan, klicka in på olika bloggar och läsa om andras träning. Hur de tränar, hur de tänker osv.
Här kommer listan: 
1. Berätta om din hundras.
2. Andra husdjur
3. Renras eller blandras?
4. Hundsport/er du tränar?
5. Viktiga egenskaper när du väljer hund
6. Förebilder inom hund
7. Hur valde du kennel?
8. En ras du skulle vilja ha
9. En ras du inte vill ha
10. Det här älskar hundarna
11. Det här tycker inte hundarna om
12. Visa en rolig bild på hundarna
13. Favoritminne med hundarna
14. Tik eller hane?
15. Mål för 2014.
Så denna kommer jag nu att få igenom, kanske varje dag i 15 dagar. Annars när tiden finns. Men kul ska det bli! :) 
///Becca 

Mängder!

Kategori: Allmänt

Alltså nu då, nu känns denna vinter som extra hårt hån mot oss. Det kommer mängder med snö. 
Var ut och skottade för lite mer än en timme sedan och det syns inte nu.. Samma sak för plogbilen. Syns inte att han har varit här samma tidpunkt. 
Jag vill bara värma upp Atos, sätta på selen, skidorna, ta stavarna och åka ut och åka! 
Jag blir såå frustrerad! Jag förstår nu varför man har fler hundar inom drag. Akhela är inte så pass färdig i kroppen, så henne går det inte med än. 


Men vi har i alla fall varit ute och gått i skogen i den djupa snön. Lyckliga vovvar och en lycklig matte. Akhela oh Atos fick springa lösa i omgångar, en i taget. 
Söka godis i djupsnö(inte lätt), fotat och bara varit. 


Märks på Atos att han är påverkad av medicinen, han är mycket tröttare. Men nu hoppas vi att detta hjälper ocj att snön stannar tills prinsen är frisk :-) 
Akhelas mage har även stabiliserat sig verkar det som. Så nu kan vi även träna igen, vilken är behövligt! :-) 


///Becca 

14.30

Kategori: Hundar

I måndags visste jag inte alls vad som skulle hända med Atos. Så tankarna vandrade mycket och långt. Det värsta tänkbara var så uppenbart för mig. Han skulle ju inte överleva om han har fel på höfter eller frampartiet. 

Men jag tog mig modet idag och ringde veterinären, fick tid 14.30. Så jag ringde hem bilen vid 12.00. Sedan körde jag David till jobbet, åkte och lämnade blodprov(på mig själv). 

14.20 var vi inne i undersökningsrummet. Veterinären var inte Atos vanliga, men han som vi fick är bra. Atos accepterade honom, trots att han stängde dörren ut till resten av byggnaden. 
Atos fick gå upp på bordet och sedan började hela proceduren. Trycka, klämma, känna, dra, lyfta, sträcka osv. Atos han bara stod, lutad mot min arm och lyssnade ivrigt på vad som hände utanför rummet. 
Veterinären la till och med nästan upp Atos utsträckta bakben på axlarna och gungade lite för att se om det blev någon reaktion. Men nej, han bara stod och lyssnade.. 
Atos sa inte ett enda ord under tiden han grejade.
Varken jag eller veterinären blev kloka på vad som kan vara fel. Så vi valde att inte röntga, utan att ta blodprov. För som han själv sa: 
-Jag kan röntga hela Atos och vi kan eventuellt hitta ett litet fel på en kota. Men det är inte säkert att det är den som gör att han har smärta. 

Så sagt och gjort, så tog vi blodprov på honom. Atos lika snäll som vanligt, satt och iakttog samtidigt som han njöt av all uppmärksamhet när sköterskan tog blodproverna. 
20min senare kom veterinären tillbaka in med svaren. Inga fel där heller. Alla värden helt perfekta... Jaha, vad gör vi nu då? Han har ju ont, han är ju inte sig själv. Något är fel! Men vad?!
Jo, planen blev så här: 
Vi fick åka hem med ett recept på en antiinflammatorisk medicin som ska ges i två veckor varje dag. Beroende på vad detta visar, så tas det därifrån. 
Så nu är det bara vänta och se, Atos får inte dra skidor, inte springa med i spåret, inte dra pulka, inte leka i snön. 
Så jag känner att snön som kommit är ett hån mot oss. För vi älskar snö, vi vill kunna leka, dra och bara mysa runt. Det kan vi inte nu! 
Visst Akhela kan, men hon är fortfarande dålig i magen. Så hon får ta det lugnt också just nu.

Hur som helst så tyckte veterinären att Atoa var en underbar hund. Genom go(självklart) och han har riktigt fina muskler och leder. Han är väldigt "frisk" och "hälsosam" om man bortser från den mystiska smärtan. 


Jag får be om ursäkt för det lite smått otrevliga inlägget igår. Men jag satt alltså och grina i nästan en timme efter att Atos hade skrikit och allt kändes hopplöst. Jag var livrädd för att förlora honom, för ärligt så vet jag inte vart jag skulle ta vägen om han lämnade mig. Speciellt för tidigt. Han är halva mig, halva min identitet. Han har funnits där genom allt, lika stark varje gång. Livsglädjen han ger är ovärderlig. 

Allt jag känner, känner han. Våran kemi är svår att finna. 
Ni som känner mig och Atos i verkligheten och inte genom bloggen, vet hur mycket han är värd hos mig. Jag väljer honom(och Akhela) flera gånger om, framför alla andra. 

Så nu vet ni att träningen med Atos kommer ligga väldigt lågt i 2veckor framåt. 
Akhela väntar jag bara på att hon ska bli bra i magen. Vill inte ge henne godis innan magen är stabil. 

///Becca 

Ännu mer snö

Kategori: Iphone

Idag köptes en ny sele till Akhela, men den kommer inte passa så länge till. Hon befinner sig nästan emellan alla storlekar på allt just nu. En väldigt tråkig period! 
Sedan köptes en varsin pulka till vovvarna. Vi ska gå promenader med pulka bakom. Atos ska ha tyngd i sin, medan Akhela inte ska ha något alls i sin. Hon ska bara vänja sig vid att ha något låtande bakom sig, förutom matte ;-) 
Dock så är planerna på paus med Atos, då vi märkt att något inte stämmer riktigt under ett par veckor. Vi har inte riktigt kunna sätta ordet på vad, men nu tror vi veta vad det är och ska boka tid hos veterinären. Så fram tills svar på vad det kan vara så, blir det lugna promenader. 
Tänker ont spekulera mer i detta just nuoch  uppskattar om ingen av mina läsare gör det heller. Skriver eventuellt hur det går. Annars märker ni själva hur träningen ser ut framöver. 

Annars har vi fått/får mer snö idag. Helt underbart. Ingen känner mer lycka än jag, dock så kan jag ju inte åka skidor bakom Atos nu. Så jag får njuta av att leka i snön med Akhela och mysa med Atos. 


Akhela har även under natten och dagen idag varit fruktansvärt dålig. Hon har magsjukan och inte alls varit nöjd med matte. Men pigg är hon, det kan man inte säga något annat om. Men när hon kommer in och lägger sig i soffan så däckar hon direkt. Så sliten är hon. 


///Becca

Ännu mer idag

Kategori: Iphone

Idag när vi vaknade och tog första promenaden vid åtta imorse så snöade det och hade gjort det ett tag. Tror ni jag var ute med två väldigt lyckliga vovvar?! 

Det bästa med att gå så tidiga promenader på helgerna är lugnet som är ute. Alltså det är helt underbart lugnt ute. 
Annars idag har Akhela och jag spenderat flera timmar ute i snön. Först hemma och sedan i rastgården med lek med flera olika hundvänner, medan matte drack varm oboy. 
Sedan åkte vi hem, duschade, gjorde kaffe och kollade på tv. Var meningen film, men orkade inte krångla. Så jag tog bara min kaffe kopp och bäddade ner mig och Akhela under täcker i soffan. 
Sedan kan jag sägs att jag knappt märkte av henne på 4 timmar. Då vaknade hon och ville ut. Sedan sov hon igen.. Så jag hade en mycket trött vovve. 
Atos har varit med David hos svärmor, som det är varje helg. Sedan tog de sig en springtur hem. Atos var mycket nöjd och trött när han kom hem. Att åka ut till svärmor för Atos är som att åka till paradiset för andra. Hihi 

Nu hoppas jag på att det kommer ännu mer snö, men som prognoserna ser ut nu, så kommer det tidigast nästa måndag. Men kan hoppas att det ändras under det närmsta dygnet :-) 

Imorgon börjar den första veckan på tränings schemat med konditionsträningen för mig, David och vovvarna. Ska bli kul och skönt att komma igång igen ordentligt :-) speciellt att springa i snön ocj ännu bättre tänkte jag ta en tur på skidorna bakom Atos imorgon också :-D hihi


Natti på er alla
///Becca 

Ptja

Kategori: Iphone

Blev inget sök idag, David hade inte tid och Akhela ville hellre leka i snön än att leta matte. Så ja, vi njöt av snön istället för att träna. Tänkte träna sök imorgon istället. Men vi tränade utställning och pallen istället. Så lite arbete har hon minsann fått göra. 
Promenad vid Vänern och massa mys. 

Har inte så värst mycket att dela med mig av, till er idag.. Får se när det kommer mer. 
Istället får ni passa på att njuta av snön så länge den är här(om ni fått någon), det gör vi i detta hem. 

///Becca

Kära läsare

Kategori: Allmänt

Jag ser att det är ett jämt antal läsare inne på denna blogg. 
Själv börjar jag bli lite nyfiken på vilka ni är. Kan ni inte skriva några rader om er på kommentarerna. Jag publicerar dem inte. 
Har ni själva en blogg, skriv gärna den så kan jag gå chansen att kika in hos er :-) 


I detta hem blir det lugnt och skönt denna kväll. Thai mat med David och Micke till en film. Vad ska ni göra en fredagskväll som denna? 
Det är vi värda efter en dag med träning, promenad och lek. Har faktiskt även lämnat tillbaka Akhelas koppel och fick köpa nytt på ett annat ställe. 
Så nu hoppas vi att detta håller bättre! :-D 

Imorgon ska det snöa enligt SMHI från 06.00-13.00. Så jag hoppas vi får lite mer snö och kan ta en underbar snö promenad med lek och även träna sök(om David har tid). 

///Becca

Snö, lek, spår, apport

Kategori: Hundar

Dagen har bestått av en långis på morgonen/förmiddagen. Råkade bli längre än planerat på morgon promenaden och det slutade med att vi var hemma 11.
Mötte även på en kvinna i skogen som först enligt mig var fruktansvärt otrevlig och jag blev skit arg tillbaka. 
Som ju mer vi pratade kom fram till att ingen ville den andra illa. Haha! Så fel allt kan bli. 
Hon ville upplysa mig om att man inte får ha hundar lösa i elljusspåret, då hon såg att jag först hade Akhela det. 
Men sedan kom hon nog på sig själv med att hon aldrig mött mig med lös hund. Utan jag har Akhela lös där jag kan kontrollera omgivningen. Alltså där jag har uppsikt. I varje kurva går Akhela fot(lös). 
Jag själv blev fruktansvärt irriterad över att hon fick fram att hennes ena hund är magsjuk, men går ändå där andra hundar går mycket. Men hon la till sedan att han inte bajsat på ett dygn så han är på väg att bli bättre. 
Hur som helst så avslutade vi mötet som vänner. 


Efter lunch bestämde jag mig för att godisspåra med vovvarna, för det är så fint och underbart väder ute. 
Så innan vi gick ut fick Akhela träna lite med Apportblocket och sedan gick vi ut i skogen(toppen att bo så nära).
Akhela fick ett löngre med två vinklar(måste tänka till nästa gång mer). Hon fick mycket godis i spåret. Men tror ni hon åt det? Ne hon tog börjans godis, sedan det fjärde i spåret och målgodiset. De andra 20st kunde kvitta. 
Plus på det la jag nog vinklarna för nära för hon små gena lite, men tog spåret ändå väldigt fint, för att vara tredje gången. Måste dock få henne lugnare innan. Tror hon är så "vimsig" i spåret för hon är så uppspelt.

Atos spår var längre, i jobbigare terräng och mindre godis. Varför Atos får godispår är för att han själv inte är så värst intresserad om det inte är klöv eller blod. 
Han fick godis i början, en i vinkeln, en på en stig och sedan i målet.
Atos är metodisk och noggrann. Han är super duktigt på det han gör. Matte kan inte vara nöjdare med honom :-) 

Mitt uppe i allt detta, så gick Akhelas koppel sönder. I knäppningen. Låt mig även tillägga att kopplena är köpta i måndags.. Så 4dagar höll Akhelas, Atos koppel är 25mm brett och har en bra knäppning. Akhelas var 18mm brett och samma storlek på knäppningen. Antagligen blev trycket inte lika fördelat på knäppningen, så skiten gick sönder. 
Ska åka in senare och skälla på dom. 
Jag skulle aldrig köpt de kopplet, visste redan när jag köpte det att det inte skulle hålla.. Åh! Har aldrig varit med om ett koppel gå sönder så fort!! 

Nu är det dags för att äta mat ocj sedan är det dags för dagens andra pass för Akhela med pallen och bakdelskontroll. 

///Becca 

Sämsta vintern!

Kategori: Allmänt

Sitter här i soffan med en kopp kaffe ocj är faktiskt ganska irriterad över att detta är den sämsta vintern någonsin som jag kommer ihåg. 
Jag vill ha snö, kyla, ljusa dagar, och ett fint bra spår i skogen för att åka bakom Atos på. 
Ja jag är mycket missnöjd med denna vinter hittills!
Men vi ska väl inte ta ut allt i förskott, än är ju det inte över. Men håller detta väder i sig, så går det över till vår redan i feb! Herregud, vår?! 

Ne, jag ska fortsätta försöka komma på sätt att acceptera detta fruktansvärt dåliga väder(inte svårt) men det tar på en som älskar vintern och snön, när det inte dyker upp någon. Speciellt när man ser fram emot det så enormt mycket. 

Nej, ska smutta vidare på min kaffe och fundera på om man ska kolla på film med snö i. 
 
Är ni nöjda med vädret? Eller skulle ni vilja ha något annat? 

///Becca 

Julen städas ut

Kategori: Allmänt

Har alldeles strax packat och städat ut julen helt och hållet. Alla saker har fått nya kartonger att bo i de närmaste 11månaderna. Hemmet blev genast lite större igen, när alla saker som är lite större är borta. Vårgardinerna har kommit upp, ljusa fina dukar är framme och snart är golvet nystädade också. 

Mitt emellan julstöket så tog vovvarna och jag en tur i skogen. Röjde runt rejält och bara njöt. Så de har snällt legat och sovit resterade del av julstöket. Helt okej för mig. Nu ska jag faktiskt ta en till paus och träna lite med Akhela. 
Sedan kommer David hem och får ta över att gå ner i källaren med sakerna, medan jag åker och köper mängder med träningsgodis. då jag i panik insåg igår att mitt godis är SLUT! Herregud, vad det går åt godis. Men så är det och jag hade noll koll på att allt hade gått åt. Men jag hittade i mina gömmor lite mer, så vi hade både igår och idag :-) 

Nu kaffe och träning :-) 
///Becca 

Föräldrar, barn, hundar och hundägare

Kategori: Hundar


Jag lär mina hundar gränser och hur man ska bete sig. 
Hur gör du med dina barn eller dina hundar? 

Vet att jag många gånger startat diskussioner på min egna fb med föräldrar och hundägare angående detta med barn och hundar. 
Just på grund av detta problem, att det inte sätta regler på barn och hundar som ska leva tillsammans. 
Jag vet med mig att mina föräldrar lärde mig när jag var mycket liten regler kring våra egna hundar och även andras. 
Så varför är det så svårt i dagens samhälle att göra samma sak? 
Är det lättare idag att skylla på hunden, för att man som förälder inte vill inse att man faktiskt inte gjort ett "bra" jobb? 
Eller som hundägare?

Jag har sagt klart och tydligt att inga barn kommer nära mina hundar om inte föräldrar kan garantera att de har koll på sitt barn. Alltså ska barnet respektera hunden, inte dra i den, skrämmas eller slå mot den. 
Det handlar om att jag vill skydda mina hundar, jag ger mina de bästa förutsättningarna att kunna umgås med barn. Där både barn och hund får bra upplevelser. 
Skulle en förälder bli förolämpad av mitt skyddande av mina hundar, så bli det då. Jag är inte ute efter att skapa en konflikt, snarare tvärt om. Detta är för att vi alla ska kunna existera tillsammans. Utan att något händer någon av hund eller barn och jag tycker att det borde ligga nära hjärta vare sig man är förälder eller hundägare. 

///Becca 

Biljakten

Kategori: Allmänt

Vi kommer nog inte köpa ny bil känns det som. Vi kan absolut inte komma överens om en bil. 
Jag tycker si, då tycker David så. 
Jag tycker XC70, David tycker tråkig. 
Jag tycker någon form av skåpbil, David skriker NEJ! 
Jag tycker Opel vectra, David säger åter igen tråkig. 
Jag tycker pajero sport, David säger mja men dyr i drift. 
David tycker Stagea, jag säger tvär nej(höger styrd). 
David tycker Audi quattro, jag tycker dyr i drift. 
David tycker BMW, jag säger nej. 
David tycker manuell, jag säger nej. 
David tycker om fula bilar, jag säger lika mycket nej. 

Ptja, vi kommer helt enkelt ingenstans med detta. 
Vi vet ju vad för bil vi vill ha. Men de kommer bara ut manuella på blocket och vi ska ha en autoknak. Så det suger detta... 
Audin får kämpa på ett tag till. Hade varit enkelt med att köpa en nyare Audi. Då hade vi bara kunnat flytta över alla hundgrejer utan problem. Men vi båda känner någonstans att vi inte vill ha Audi. Det är inte heller oss.. Den gula är oss, men ändå inte. 

Vi kan konstatera att det finns inga bra bilar som passar oss.. Vi borde nog ha en varsin brukis. 
Det kommer det med, när jag den dagen börjar jobba heltid efter jag är klar med studier. Så blir det en till bil, den jag vill ha. Fast just nu vill jag ha alla bilar(som jag gillar) Haha!! 
Men som det är nu, är vi inte i behov av två brukisar och då är det onödigt. 

Kan även dela med mig av Akhelas nya hobby, ni vet ju att hon tuggade sönder lite delar i BMW. Tror ni hon slutade där? 
Ne, hon började dra loss saker på audin. Eller ja först pajade hon bagageskyddet vi köpte innan nyår(sprillans nytt). Akhela spenderade någon timme i bilen och sedan var det bara skräp av skyddet... 
När hon väl hade massakerat skyddet så tog hon golvet. Ni vet det mjuka golvet under plastmattan. Dock fanns det ingen plastmatta att ta först, för den har hon redan massakerat. Så hon gick rakt på mattan på golvet istället.. Trots tuggben och leksaker. Kan meddela att matte och husse är inte nöjda med henne när hon är i bilen. Hon är faktiskt riktigt hemsk med just förstörandet i bilen. 
Hoppas bara hon växer från det. Så vi kan få ha en hel bil. Men hellre bilen än hela hemmet. 

Lite sena tankar så här och imorgon är det en ny dag. 
///Becca 



Några timmar i skogen med vänner

Kategori: Hundar

Idag spenderade Akhela och jag några timmar i skogen med vänner och vovvar. Vi var tre med hundar(sammanlagt 4vovvar) och ett barn. 
Vi gick promenad, där hundarna fick vara lösa och röja runt som de ville. Sedan la vi godispår. Akhela tog sitt super bra. Trots att vi bara gjort det en gång tidigare. Hon var inte riktigt nöjd när spåret var slut heller. Hehe vilket jag tycker tyder på att hon gillade det hon gjorde. Nästa gång får det bli ett längre ;-)

Sedan åkte vi längre upp i skogen, så vi hamnade bredvid Karlstads pistolskyttebana. Där tränade vi sök, som en rolig grej och fick även med skottträning. Ingen av hundarna var speciellt berörda av skotten, utan körde på sitt egna race. Super kul :-) 
Vi avslutade med en till promenad med massa lek och röj. 
Akhela har sovit hela eftermiddagen/kvällen förutom en kissrunda och hämta Atos och David i garaget. 

Passade även på att köpa nya koppel till hundarna. Jag gillar verkligen väktarkopplena. Älskar extra öglan nere vid haken. Slippa allt krångel med långt hängande koppel. Nu är det bara greppa tag när man vill ha hunden nära och allt går smidigt. 
Så nu har båda vovvarna ett varsitt sådant koppel. Dock i olika storlekar, då de bara hade en av varje med rätt hake. 

Letandet av sele till Akhela fortgår, dels behöver hon en till spårningen och även en till att kunna forsätta träna drag. Så vi måste ju faktiskt ha tag i en. 
Jag vill gärna ha björkis, då jag faktiskt trots krångliga storleksmodeller är nöjd med dessa. Atos passade perfekt på honom och han ligger på bra i den. Så jag hoppas jag finner en bra till Akhela. 

Imorgon är det dags för att återgå till det normala här hemma. David börjar jobba och vi andra får väl hitta på något i väntan på studier. Så ptja, inte helt till det normala. Men vi är en mindre om dagarna igen. 

///Becca

Långis och träning

Kategori: Hundar

Lördagar och söndagar har blivit min ocj Akhelas dagar. Då David har med Atos ute hos svärmor medan han jobbar. 
Atos älskar att vara där, så därav den enkla anledningen till att han får följa med. Dels så får Atos sitt där ute, medan Akhela och jag kan hitta på vad som helst. 
Idag spenderade vi några timmar i skogen med lek, promenad och träning.
Vi har börjat träna in rundning av stolparoch  vad är inte mer perfekt än just ljusstolparna i elljusspåren? 
Planlöst och kul tyckte Akhela det var. Samtidigt hande vi knappt någon störning, så ja tror vi valde ett perfekt ställe att börja på. 
Egentligen var planen att träna mera drag(alltså grunderna) men Akhela har växt ur selen. Så vi måste köpa en ny innan vi kan fortsätta. Sååå typiskt, hon är mitt emellan allt just nu känns det som och det är drygt! 

Nu ligger Akhela och sover djupt i mitt knä i soffan medan jag njuter av en kopp kaffe och väntar på att klockan ska bli 18.00, för då börjar en mini dokumentär på SVT 2 som jag ska se. 

Ja i skogen så vandrade Akhela iväg in på en stig, jag visslade lite lätt och hon kom som ett skott, dock inte riktigt lärt sig de där med att bromsa. Men väl förbi mig i 190, så var det någon långt bort som sköt fyrverkerier, två skott. Vad tror ni pajjasen gör?! Jo hon som har hög fart uppe börjar studsa upp och ned i samma hastighet och skäller. Får stopp på sig själv och tittar på mig. Ungefär som: men ska du inte öppna då?! Hahaha 
Jag tror jag aldrig haft så roligt åt en hund som jag hade då. Hon hade verkligen noll koll överhuvudtaget. Haha 
Men det är första gången hon ger ens en reaktion. Så ja, det var ändå en bra reaktion ;-) 

///Becca 

När liten blir stor

Kategori: Hundar



Akhela har även en egen instagram där ni kan följa hennes tankar och upptåg. @weimcrimes heter hon där. 

Annars så har Akhela växt sig så pass stor att hon numera tar upp hela hunddelen av soffan om hon är utsträckt ;-) 

Idag har hon tränat lösgående fot och mycket frittfölj. Samt otroligt mycket lek, för de är bland det bästa som finns! :-) 

///Becca 

Biljakten fortsätter

Kategori: Allmänt

Sedan BMW blev såld den 30/12-2013 så har vi på nytt börjat leta en bra bil igen. Nu är vi mer eftertänksamma och är faktiskt inte ett dugg intresserade av att åka långt och gå på en nit som vi gjorde når köpet av BMW blev. För ja den var inte alla den bilen vi skulle kolla på. 
Dock har vi inte funnit någon WOW bil än.. Får se när det sker, utan så länge får den gula kämpa lite till och stå ut med Akhelas vassa tänder som inte alls är skonsamma. Ne det kan ni fråga den nyinköpta bagagerumsskyddet. Som levde knappt en dag... 

Annars, ja annars så tränas det och leka i mängder. Målat om vardagsrummet på två dagar. Imorgon ska allt ställas i ordning. Akhela och Atos har visar stor missnöjdhet med att ha ett mindre rum att vara i och att TV är placerad i sovrummet. Vilket jag är själv fruktansvärd emot. Man ska inte ha TV i sovrummet. Men imorgon är detta elände över! Yeay! :-) 

///Becca 

Nyårsafton

Kategori: Allmänt

Då var den värsta dagen på året över. 
Inte bara för oss med djur, utan även för rädda människor. 
Som jag sa till många igår att visst jag bor i ett område med många barn i och självklart vill de skjuta. Men utanför min dörr behöver dom inte vara. Bara av ren respekt att jag inte vill att chansen att få en fel skjuten raket in hos mig. 
Men fram till 19.00 var det ingen utanför mig exakt. Dock längre ner på stora parkeringen, men inget jag kunde se människorna. 
Klockan 19.00 gick vi ut till bilen för att åka ner till Josse och Håkan för att äta god trerätters, som visade sig vara fyrarätters. 
Självklart sköts det nere på planen nedanför oss och vem fick panik? Jo Atos, han går super bra i jakt och han kan hantera cirka tre smällare på raken. Men när det blir fler, så funkar det inte. Då är det inte bara ljudet utan ljuset. Kommer det en smäll så tittar han upp. Så han är fullt medveten om att det ska komma ett ljus. 
Iår var han mer stressad än någonsin. Men i bil la ha sig och sov. 
Vid 22.30 åkte vi ut, så Atos kunde få slappna av mer. För oavsett om vi spelade musik, hade nerdraget och pratade så kunde han inte slappna av ordentligt. 
Texas bosatte sig inne på toa. Baily låg i sängen i sovrummet, lite smått stressad. Tia kunde inte riktigt bestämma sig om hon skulle bry sig eller inte. Akhela, hon var så obrydd. För henne var det en helt vanlig dag. 

Vi åkte ut dit vi brukar åka på nyår nu förtiden, hynboholm. Där är det typ en mur på flera kilometer som det inte skjuta något på. 
Alexandra, mamma, David och jag stodoch  pratade om hur krig är, hur mycket som faktiskt påverkas. Inte bara sällskaps djur, utan även djuren i skogen, vår miljö, människor, barn och husdjuren. 
Konsekvenserna av någon minuts glädje. 
Nu säger jag inte att vi ska ta bort fyrverkerierna helt och hållet. Men låt inte privatpersonerna ha egna. Ha bestämda tider på nyårsafton som det skjuts på. Inte flera veckor innan och efter. Man kan väl ge alla en rättvis chans. Vi tar ju faktiskt in krigsflyktingar, som garanterat återupplever något av de värsta på nyår. Många förlorar sina älskade djur, barn är livrädda och chockade. Nje, för mig är konsekvenserna värre än det vackra i skjutandet. 
Men jag själv inte vill vara en av dom ägarna som står och säger att vi absolut inte ska ha detta. För jag tycker det är vackert, men vi kan väl försöka komma fram till en hållbar lösning, för allas parter. 

Jag tycker att detta nyår var lugnare än förra nyårn. Men jag kan känna någonstans att jag gärna vill kunna sitta i min soffa och titta på nedräkningen på tv och skåla in nyaåret hemma. Jag är inte ute efter att supa nig redlös eller ens dricka alls. Ne sånt är inte riktigt för mig. Utan jag vill bara kunna vara hemma. 
Jag får väl helt enkelt nästa år fixa något på surfplattan så jag kan kika i bilen. För mina djur kommer först och det är inte ska värden att sitta i bilen med mina djur. Så länge dom är trygga är jag det. 
Men jag känner med er alla där ute som har haft en hemsk nyår, både människor och  djur. 

Här är den sista rätten vi fick, allt är ätbart. Tobleronemoss i en choklad ätbar skål :-D dock orkade ingen äta upp, då vi redan hade ätit tre rätter innan. Hehe 

Hur var din nyår? 
///Becca