justbeccca

Att finna balansen

Kategori: Allmänt

När man försöker balansera upp ett hundliv med en hund som är dålig och den andra kräver mycket träning. 
Det är ett knepigt sätt att leva på. Lätt när man är två, men fyra dagar i veckan är jag ensam och att då finna balansen är väldigt svår. 

Atos ska imorgon in för 4:de gången detta år till veterinären och varför det sker imorgon redan igen är för att jag ringde och krävde ett borrelia test. Då Atos fortfande inte är sig själv. 
Och imorgon är det april, vilket betyder att vi är inne på fjärde månaden detta år och är uppe i ett besök varje månad. 
Om nu borrelia teater visar negativt, så är det bara depression Atos har. Men fram tills vi har alla svar, så utgår vi inte från något.
Atos får göra det han orkar och vill. Just nu verkar han trivas bäst i soffan eller i sin säng. Promenader, åka bilen, leka med vänner, träna osv är inte sett dugg intressant. 

Akhela hon kräver mer och mer av sin förare. 
Helgen har gått åt till att träna att vara lugn hemma hos Josse, Håkan och Alexandra. Vilket har gett otroliga resultat! 
Lydnad och lek har vi även hunnit med. 
Idag körde vi uppletande rutan, men minskad och med en leksak. Bara för att lägga fokus på två saker: leta och apportera leksaken. 
Denna gången använde jag mig även av en tyngre dummy. Just av den enkla anledningen, det ska vara kul ocj roligt. Men att springa runt och härja med leksaken själv är mer självbelönande. Så det ska vara ännu roligare att komma med leksaken/dummyn till matte och där blir se fest istället. Så där var det enkelt, tyngre leksak/dummy gör det roligt men samtliga roligare att springa till matte med leksaken och få kampa med godistrasan och samtidigt få godisfest ☺️
Så hon gjorde riktiga framsteg igen! 😁 

Så nu kanske ni förstår kontrasten här hemma. En super motiverad hund och en omotiverad hund. Inte ens promenaden är kul.. 


I helgen köpte vi även äntligen ny bil och super nöjda blev vi. Nu ska den vara Akhela säkras innan hon får sitta i den. Vilket ska ske till helgen, när David kommer hem igen. 
Såå skönt att äntligen köpt ny bil, en super bra hundbil med stort bagageutrymme! 😁 Men bilen får stå gömd i garaget här hemma tills David kommer. Kan ju köra om jag vill. Men jag känner inte för att krångla och jag åker nästan aldrig någonstans utan hundarna. 

///Becca 

Västerås den 26/4

Kategori: Hundar

Igår anmälde jag Akhela och mig till Västerås utställning den 26/4. 
Idag ska hotell bokas mellan 25-26 april. Då jag hatar stressiga mornar. Men även ge Akhela en chans att varva ned. Ta en lugn morgon och bara andas. 
Ska bli så spännande och kul! 
Vi kommer få träffa uppfödaren, med syster, även pappa och bror. 
Äntligen kommer Akhela ställas mot andra weimisar och få kritik efter det. Vilket vi väldigt gärna vill. 

Detta är vår första officiella utställning och vi har fått mycket bra information. 
Vi ska även träffa pappa och bror någon dag och träna lite. Vilket vi verkligen ser fram emot ☺️ 

Nu måste jag bara köpa två nya stolar till att ha med på utställningarna. Annars är allt klart! 


///Becca 

Priser

Kategori: Iphone

Akhela fick först HP och BIR i första omgången i ringen. Sedan var det drygt 4 timmars väntetid på gruppfinalen.. 
Allt hade ändrats pm dessutom. Akhela 10 månader stod mot vuxna hundar, vilket inte känns helt okej. Hon har inte en chans emot dom. Men jaja tänkte jag. 
I gruppfinalen blev hon BIG 4! 😁 
1:an var 5år, 2:an 5år och 3:an 2år. 
Så, så här i efterhand kändes det inte riktigt rättvist att en junior ställdes mot vuxna hundar. 
Och som domaren sa till alla som inte blev bra placerade: mer träningen. 
Ja det är klart. Men ge juniorerna en ärlig chans.. 
Skit samma, jag är skit nöjd med Akhelas presterande och hanteringen gick som smör! ☺️
Hon var lugn och sansad både inne och utanför ringen. 
Buren var ett toppen köp och jag tror mycket hjälpte att det luktar Silla i buren. 
Akhela fick två rosetter till, ett HP papper och diplom, där de uttrycker sist: trevligt temperament! 😁 viktigaste av allt, enligt mig 😊 
Rosetterna har funnit sin plats på rosettgallret(som nu måste utökas). 

Nu är vi fruktansvärt trötta här hemma och ska krypa ned i sängen. 
Tack till alla ni som kom idag, alltid lika kul ☺️
Imorgon ska vi anmäla oss till våran första officiella utställning, Västerås den 26-27 april. Ska bli så kul! Förhoppningsvis få ställa Akhela mot andra weimisar 😉 



David har snyggare bilder på sin telefon, men ingen av oss har orkat efter vi kom hem att fixa över dom till mig. Så ni får helt enkelt nöjja er med detta. 

///Becca 


Utställning

Kategori: Hundar

Idag är det daga för min och Akhelas andra utställning. Denna sker på hemma plan på 4H-Gården och är inofficiell, som boxer klubben Värmland-Närke håller i. 
Matte är som vanligt inte nervös, utan tar allt med ro. Okej, nu kanske jag är lite nervös. Men jag vet att jag inte kommer vara det när de väl gäller. Är aldrig nervös när jag är på plats. Måste vara bra förebild och stöd för Akhela. 
De jag varit nervös för dagarna innan, är inte själva utställningen. Utan att jag ska försova mig! Haha 😂

Men nu är det dags att åka, packa in vovvarna i bilen och det sista.
Skriver eventuellt senare om dagen, men garanterar inget. 

///Becca

Inte många dagar kvar

Kategori: Hundar

Nu är det inte många dagar kvar innan det är dags för att vänstervarva lite och jag känner mig förberedd och jag tror Akhela känner sig så med. Eller ja senare idag kommer hon garanterat vara det, då hon ska bada idag och imorgon ska hon klippa klorna. Så hon är felfri tills på söndag :D 
 
På lördag förmiddag är det ringträning mellan 10-12, som Alexandra ska med på, sedan tänkte jag faktiskt bjuda henne på fika hemma. Som tack för att hon är är ängel i mitt liv. Alltid där och alltid redo(typ). 
 
Varför jag känner mig redo för söndagen är för de stora framstegen vi gjort i hanteringsträningen. I tisdags på träningen på klubben fick jag verkligen se hur mycket detta har gjort för både mig och Akhela. 
En tjej på klubben hjälpte mig i hanteringsträningen, hon har hjälpt mig tidigare. Så vi satte igång och allt gick lätt och smidigt, så pass att vi testade med att hon skulle titta tänderna och det fick hon! Akhela rörde sig inte alls, utan stod fint kvar. Vi testade två gånger till och alla gångerna gick det lika bra. Då avslutade vi, med mina klotögon och hakan hängandes, eller snarare släpandes i marken. 
Så nu kanske ni förstår varför jag känner mig mer än redo. OM det går såpass bra på både lördag och söndag, så ska jag absolut anmäla Akhela till den officiella i Västerås den 26-27 April. Fram tills söndag ska vi fortsätta enbart vår utställningsträning. Vem vet, jag kanske anmäler henne ändå, alltid roligare att träna när målet är bestämt. 
 
Om det inte blir utställningen i västerås, så åker jag nog på fågelhundsträning med uppfödaren. Men det lutar mer åt utställningen oavsett och har vi tur kommer fler kullsyskon då också :) 
 
Måste även berätta att träningarna med Akhela sedan fredags har varit skit roliga. Lite som att polletten trillat ned ordentligt. Så våra lydnadspass har varit jätte roliga de senaste dagarna. Idag hade hon dock vilodag, förutom utställningsträningen. Sedan tog hon mitt kontokort och klickade hem en bok under namnet: Fågelhundar: Dressyr och jakt. Så den borde dimpa ned i brevlådan vilken dag som helst. Ska bli kul att läsa mer ingående om fågelhundsträning och eventuellt lära sig en del också. 
Sedan ska vi eventuellt gå en kurs tillsammans med en på klubben som också har fågelhund som är två månader yngre än Akhela. 
Så detta ska bli så kul och spännande!

Nu är det dags för mera plugg. Har snart lämnat in halva kursens uppgifter. Bara två kvar då! Sedan är det ju självklart att vänta på återkoppling och betyg. Hoppas allt bara går smärtfritt! :P 
Avslutar med en lekbild från gårdagens lek i rastgården med Tia och Texas. Atos är ju fortfarande under koppel och 10 min promenader tvånget. 
///Becca

Tankar för fortsatt studier

Kategori: Allmänt

Helt ohundigt inlägg, men mycket viktigt ändå.
 
Jag studerar nu sista terminen på komvux för att få ett slutbetyg på gymnasienivå. Mitt stora problem nu är, vad ska jag söka till hösten? 
Jag är ganska så trött på att plugga, men att ta en paus känns ändå inte helt bra. Vill bara bli klar med skolan och kunna börja jobba på riktigt. 
Jag har några program som jag är intresserade av, vissa är några år och vissa är nått år. Men det är en sak jag inte riktigt kan släppa och det är juristprogrammet. 
Det jag är mest nyfiken på nu är om någon av mina läsare har läst juristprogrammet? 
Om någon av er har, vad fick er att börja läsa det? 
Var det en kul/bra utbildning? 
Det som gjort att jag är nyfiken och att jag inte kan släppa just detta är för jag insett hur otroligt lätt jag har för att förstå alla juridik kurser jag läst nu på gymnasiet(jag vet att de är lättare). Men det finns ett men, med i detta och jag vet inte varför. 
Så jag skulle gärna vilja ha lite info av någon som gått utbildningen. 
Jag vet att utbildningen är 4.5 år och det är en låååååång tid till att studera. Men om det är värt det, så kan jag tänka mig göra det. Men som sagt, det finns ett MEN med i detta. 
 
Ni kanske har tips på något annat program som är roligt att gå, så får ni gärna skriva om det också. Förutom de dära jäkla hälsa och wellnes programmen. Då det finns ett överskott av dessa. Så det är inte ett dugg intressant för mig. 

///Becca

Värk

Kategori: Iphone

Hade tänkt skriva idag om helgen och träningen med Akhela. Men matte har fått världens bakslag med värk i nacke och arm, så honorkar inte skriva så värst mycket mer än att vi lever och tränar(i den mån den går). 

Idag kom dock den värsta värken, så jag hoppas på att kunna få lite sömn i natt. Just nu är värken så stark att jag är illamående. Har inte haft denna typ av styrka på smärtan på 9månader(om jag minns rätt). Så full proppad på smärtstillande och imorgon om det inte gett med sig, så blir se ringa läkaren och kunna få starkare typ. 



///Becca 

"Living in the moment, living my life"

Kategori: Hundar

Akhelas träning de senaste dagarna har gått åt till:
- Hårda spår
- Utställnigsträning
- Fotgående
- Fotpositionen
- Hantering 
 
Detta är ju något vi tränar varje dag. Men utställningen är den vi lägger mest krut på nu och även fotgåendet. 
Då vi ska ju på utställning den 23/3 och som det är just nu så lägger sig Akhela ner om man står för länge med godis framför henne. Då det inte var så längesedan hon lärde sig ligg-kommandot och det är ju inlärt med shaping. 
Men hon börjar bli bättre med att skilja på ligg och på stå. 
 
När jag tränar använder jag mig av dels surfplattan, då den spelar in och jag kan använda kameran som är fram så det blir som en spegel. Men jag använder mig även av den stora spegeln här hemma i träningen. Då vi inte satt upp den än och då ställer jag den på sidan och kan se oss bättre. Speciellt i utställningsträningen. 
Så ett år efter jag köpt surfplattan så har jag ett toppen argument för att ha den. haha!
 
Hårda spåren har vi som sagt ökat svårigheterna, igår fick Akhela ett lättare och bara ett. Dagen innan fick hon tre 20meters spår, som hade längre liggtid och det sista som hade längst liggtid arbetade hon bäst på. Så jag kan inte vara annat än nöjd med henne. Hon visar så enorm arbetsglädje och det är sååå kul att träna med henne. Trots att hon knappt blir trött. 
 
Fotgående nöter vi på, då Akhela går skit fint om jag har godis, men är lite överallt utan belöning framför henne. Så det är därför vi kör mycket på den. Dels är den även väldigt bra att ha med i utställningen. 
 
Fotpositionen nöter vi ju samtidigt, då lilla bruttan har fått för sig att det är okej att skicka ut bakänden. Även komma in och sätta sig snett, lägga sig snett osv. Så vi kämpar på. Just i detta verkar hon vara lite seg. Men det kommer med tiden det med. Vi har inte bråttom! 
 
Hanteringen går väldigt framåt. Hon kan numera stå och bli klappad på, och att någon tar i henne utan att hon skyggar undan varje gång. Någon enstaka gång gör hon det. Men mycket tror jag även handlar om personen som ska ta i henne, hur den är. Är det någon som tvekar lite, så skyggar hon. Men är det någon som inte gör som stor grej av det, så bryr hon sig knappt. 
Så jag tycker vi kommer väldigt mycket framåt. Sedan att vi inte kommit såpass långt att kolla själva tänderna kanske inte är så bra. Med tanke på utställningen om 1.5 vecka. Men skit samma. Hon är super duktig ändå! Vi ligger i mer i träningen bara och hon står 8/10 gånger kvar på samma ställe med fokus framåt. Så jag är skit nöjd! 
 
Fick även nya ideer igår på klubben med hanterings träningen. Så nu kör vi även på dom och till helgen tänkte jag att jag ska använda mig av det om det är folk ute. För ja, jag måste ha hjälp av kända och okända personer. Så jag får ta och hålla mig vaken på kvällarna och fixa så vi kan träna då. 
 
Nu tänkte jag strax gå ner till planen och köra ett pass med henne och sedan bara ta en liten runda i skogen så hon får löpa lite fritt. Då det är sååå underbart väder ute idag igen!
Akhela får ju mer motion nu än Atos just nu, eftersom han enbart får gå 10mins koppelpromenader. Vilket han tycker är skit orättvist, men han kommer förstår sen varför. Dessutom orkar han knappt vara vaken som det är just nu. Så han lider inte riktigt heller för den delen. 
 
///Becca

Inget paket kvar

Kategori: Hundar

Tänkte skriva lite snabbt här innan jag däckar. Någon grå sak väckte mig 06.22 i morse.. 
Atos var på återbesök idag, där tiden blev ändrad från 13.30 till 09.15. Då vi sa att om det går så kastrerad vi honom när allt ser bra ut. Så veterinären ringde igår eftermiddag när hon hade upptäckt vilken tid vi hade fått och ändrade. 

Åkte till veterinären idag och visste i te helt om hur det skulle bli. Jag hade hunnit ringa Folksam för att kolla hur de ställde sig till en kastrering som görs på grund av medicinska skäl. 
Väl hos Vet kollade hon noggrant, vi pratade och sedan gick hon och hämtade Atos riktigt Vet(samma som opererade Akhela i höstas) som även han gjorde ett utlåtande och bollarna skulle bort, på en gång och det är för hans skull, alltså hans hälsas skull. Så försäkringen ska gå in, var det sista han sa. Självklart tyckte han synd om Atos som hade detta problem med bollarna(verkar ligga i naturen hos män att tycka synd om han just nu). 

Så jag fick lämna Atos kvar hos veterinären. Åkte där ifrån strax innan tio och åkte raka vägen hem. Tog en härlig runda i skogen med Akhela och sedan åt vi frukost. Efter frukosten däckade båda i soffan. Vaknade igen vid tolv. Haha! 

Vid halv tre hämtades Atos och han var sååå drogad. Han var dessutom lugn! Det är inte Atos, han är aldrig lugn efter narkos! Men helt underbart. Dock fick jag hålla i honom när han skulle göra nr.2. Hehe
Atos har varit trots allt väldigt pigg, men pipig. Han har ert speciellt pip efter narkos. 
Så nu är Atos utan bollar. Ser konstigt ut, men nu gjordes inte detta för att vi kan kastrera. Utan det var medicinska skäl och självklart går hans hälsa först! 
Atos när han fick lugnande, han stod och stirrade in i väggen i 3min. 

Och tillslut la han sig,efter minst 10min vandring fram och tillbaka. 

Ska skriva mer om Akhelas träning, men inte idag. 
///Becca 

Idéer och svårigheter

Kategori: Hundar

Akhela fick ett hårt spår igår, här utanför hemma på parkeringen. Vi bor ju i ett typ radhusområde, så asfalt finns det gott om. Men inte bara det, vi har ju faktiskt skog cirka 20-30meter från dörren också. 

Akhelas spår var cirka 40meter och eftersom hon är nybörjare(även jag) så får hon ta spåret direkt det är färdig lagt. 
Men som vanligt när gjort något några gånger(2) så är det inget svårt för henne. 
Utan hon bara möljer på och tar belöningen i slutet, vilket måste vara godis. Annars så slutar hon inte spåra. 
Så jag skrev till hon som hjälpt mig med att börja hur jag ska gå vidare, då detta är för lätt för henne. Så nu ska godis mängden i spåret minska och även liggtiden öka. Ska även testa att lägga dit en tändsticka och se hur hon reagerar. För man vill ju ha en markering på den. 
Så idag ska hon få ett sådant spår och se hur det blir :-) Lite svårare, så det krävs lite mer av henne. 
Jag själv tror att hon kommer gå förbi tändstickan, då hon är så fullt upptagen med att spåra och vill bara fram. Men jag hoppas att hon gör någon form av markering av den. Ska bli kul att se! 

Sedan så satt jag igår och läste på lite andra hundbloggar, ni vet ju att jag är medlem i hundbloggar! På Facebook och jag trodde faktiskt aldrig jag riktigt skulle få ut något speciellt av det, mer än att läsa hur andra tränar. Vilket jag tycker är skit kul. 
Men igår så hamnade jag på en blogg där de hade varit ute och viltspårstränat. En av hundarna som var med igår, tränar inför öppenklsss. Vilket innehåller skott. Som ni nu förstår är det lite svårt att träna på själv, utan någon med startpistol eller apportkastare(en apportkastare för er som inte vet är en mojäng som skjuter iväg apporter och innehåller då skott). 
Men dessa tjejer använde sig av ballonger! Skit smart ju! Så när Atos är frisk igen och vi ska dra igång med spårningen på riktigt, så ska jag använda mig av ballong som skott. Just för att lära honom att efter smällen kommer mer arbete. Hade jag varit 100% säker på att han klarade av skottet hade jag inte tränat öppenklsss utan gjort ett prov direkt. Men nu vill jag inte chansa. Jag vill ge Atos en ärlig chans till att lära sig att jobbet är inte slut vid skott.

Så detta med att läsa andras bloggar är jätte bra, för helt plötsligt så har man fått en ny metod, eller en ny idé eller bara med lärdom. Så jag rekommenderar andra som läser min blogg att läsa andras bloggar och bli själv om du har Facebook konto medlem på hundbloggar!(glöm inte "!" I slutet av ordet). 

Nu ska jag dricka upp mitt kaffe och sedan klura lite mer på hundträningen och ta en promenad :-) 


///Becca 

Sjukstuga

Kategori: Allmänt

Helgen har bestått av en matförgiftad matte. Som tur var så är ju husse hemma på helgerna och kan sysselsätta vovvarna medan matte bara sov hela lördagen. Nästan hela söndagen med, men där orkade hon sig ut på en promenad som tog alla energi. 
Idag börjar allt bli helt normalt, det enda som är är att matförrådet måste fyllas upp igen, så energin blir helt normal igen. 

Atos bollar börjar se "friskare" ut nu. Fortfarande röda och såriga, men har knappt vätskat idag. 
Så nu kanske det är på väg till det bättre. 
Det som jag jagat upp mig nu över är Akhelas mankhöjd. 
Rasen tillåter Max 65cm. 
Akhela är mätt till nu 64x2, 58, 63 och sista 62cm. 
Hoppas på antingen 58 eller 62cm stämmer. De andra är för höga för en tik på snart 10 månader. 
Om Akhela blir för hög så kan jag varken ställa ut eller ta en valpkull, vilket betyder att den andra största anledningen till köpet av tik skiter sig.. 
Men ska se vad vi får ut imorgon för höjd, ska även ringa till en av veterinärstationerna här i stan och kolla på de har en mätsticka. 

Nu är de tv dags och sedan sängen. Natti
///Becca