justbeccca

Inofficiella utställningen Lillerud 30/9 2014

Kategori: Hundar

Idag var det dags för utställning. Vi har haft uppehåll nu sedan 19/7. Så det var lite små kul och spännande att se hur det egentligen ligger till för Akhela i detta. 

Måste säga att hon har vuxit en del. Problemet hon haft de senaste gångerna vi tränat, med att dra när vi springer fanns inte idag. Hon var super duktig i det. Plus så visade hon STORA framsteg med att stå still i samma ställning länge. Hon flyttade sig EN?! gång under hela bedömningen. Då även i gruppfinalen. Matte är MÄKTA stolt över sin tjej! 
 
Akhela fick HP, BIR och blev BIG 3 med en otroligt fin kritik, av en riktigt hård domare. Många fick bara en tack present och kritikkort och inget mer. Så det var inte en "givmild" domare. Vilket jag tycker är bra. Man ska ha en rättvis domare så förhoppningar inte byggs upp, för att allt sedan ska gå i kras. 
Big 3:a
 HP, BIR och BIG 3
Jag har några synpunkter på dagens utställning. 
För det första ska arrangören se att att rätt rosetter med rätt färger och tryck finns. Man ska inte som i mitt fall få en rosa rosett i gruppfinalen när man blir placerad på 3:dje plats. 
Såg att valp gruppfinalernas placerings rosetter var alla gröna?! 
Text ska även finns på dessa! 
 
BIG 1: Irländsk Rödsetter. BIG 2: Grosser Münsterländer BIG 3: Weimaraner KH BIG 4: Strävhårig Vorsteh
Gruppfinal, domaren Malin Persson och vi
Sedan ska inte en Veteran ställas mot unghundar i öppen klass i gruppfinal. Varför ha klassindelningar i bedömningen för att sedan ta bort den i gruppfinal. Ingen av oss andra utställare hade en chans med våra 15-16 månaders hundar när de möts av en veteran på 9 år! Så jäkla orättvist! 
Klart att våra unghundar inte vinner, de har mindre erfarenhet och inte lika många års träning. Menar när alla vi med unghundar i grupp 7, köpte valp förra året så var redan dagens gruppvinnare veteran.. 

Jag är ingen äkta tävlingsmänniska. Det är kul att vinna, men jag anser att det är ett plus ikanten. Jag åker iväg så här för att utvärdera Akhela, Akhelas psyke och vår träning. Att komma åt mycket hundar på samma ställe och samtidigt presera något. 
Men det SKA vara rättvist, unghundar ska inte ställas mot veteraner. De klassas som "gamla" hundar. Det är ORÄTTVIST! 
Så jag är inte så säker på om jag kommer åka dit nästa år. Siktar nog eventuellt istället på forshaga, eller någon anna tävlig. 
 
Men jag är mäkta nöjd över dagen och Akhela föröverigt idag. Husse var även med på plats och jag har börjat plantera ett frö hos honom att han kanske ska testa att ställa ut henne någon gång. Jag hoppas på någon gång i höst. Jag vill gärna se dom två i ringen. 
Nu ligger Akhela och mumsar på ett älgben som belöning efter förmiddagens prestation, samt hon fick leka med Texas och Tia i några timmar inna vi landade hemma för drygt en timme sedan. 
Själv är jag skit trött och har tagit medicin, för jag har så ont. Så nu blir det inte många mer knop idag. Utan mest mys i soffan. 
 
///Becca 

Kärlek till spår

Kategori: Iphone

Sitter ute i solen och låter tiden gå. Husse är på väg hem från sitt möte och om en timme ska vi vara på Skanska och kika på barackerna. Ska bli kul att göra något för klubben. Den som ser bäst ut kommer vi eventuellt att boka, men självklart så ska kassör och ordförande få ha lite åsikter och bild ska läggas upp på styrelsens FB sida. Så vi är inte helt ensamma om att bestämma. 

Det har varit en lugn och skön dag hittills. Hundarna har varit lugna och fina. Mest slappat i solen faktiskt. David har varit på promenad med alla tre, så jag kunde vila lite mer. Hann ju även träna lite stå med Akhela. 
Tänkte jah ska satsa på en till inofficiell och sedan en officiell utställning. Men innan den officiella vill jag att Akhela ska ha gått anlagsprovet i viltspår. 

Senare i eftermiddag blir det ju klubben. Då är planen hundmöten med Marie och hennes valp. Om jag hinner innan så tänkte jag lägga ett klövspår och testa Akhela på det.
Sedan ska jag fråga om Marie kanske vill lägga ett fejk anlagsprov till henne någon dag när hon har tid. 

Jag har en speciellt kärlek till spår, speciellt viltspår. Det är något med det som verkligen får mig att känna mig tillfredsställd. Både träna mina egna och även andras hundar i det. 
Kanske skulle satsat på att utbilda mig inom det? 

Nej, dags för att fixa mig i ordning :-) 
///Becca 

Fredag

Kategori: Allmänt

Idag har vi Tia här. Hon kom strax efter nio idag. 
Förmiddagen är väldigt lugn. 
Vid 13 ska husse på möte. Vid 15 ska vi husse och jag åka till Skanskas förråd och kika på baracker till klubben. 
Vid 16 ska Tia hämtas och vid 17 ska jag och Akhela till klubben. 
Ska även hinna träna utställning lite mer idag. 
Akhela ska bada och även Atos. Igår klipptes klor, men tänkte slipa klorna lite mer idag. Ska även packa Akhelas utställningsväska och fixa fika. 
 


Ikväll ska vi bli bjudna på mat av Josse,
Som tack för hjälp med Tia och imorgon på utställningen ska Josse vara med. Haha Tänk vad hon gör för att jag ska klämma in Tia i min dag 😁 


Vad mer dagen har att erbjuda får vi se. 
Vad ska ni göra idag? 
///Becca 

Torsdag!

Kategori: Hundar

Gårdagens träning och möte var otroligt givande. Kunde inte haft ett bättre avslut på en faktiskt jäklig dag. 

Träningen blev allt i ett, hundmöten blev målet. Med en på klubben, Maries valp på 6 månader. 
Akhela beteende sig exakt lika som valpen. Haha 
Men jag fick med Fotgående och ingången tom positionen. Allt liksom som en kedja och helt oplanerat i den situationen! 
Alltså ni kan nog inte förstå lyckan när Akhela alldeles självmant bjöd in till det beteende och ni kan nog räkna ut själva hur mycket hon belönades 😁

På själva mötet var vi bara 3st, men vi var effektiva och kom fram till otroligt bra saker. 
Det kommer ut två kurser till på klubbens sida och eventuellt en till. Det beror på om vi får tag i någon som vill hålla i viltspår. 
Jag ska även kolla upp om vi eventuellt kan få innan jaktintruktör till våren, som jag själv även tänkte gå privatkurs hos. Han lät väldigt bra när vi mailat nu. 

Sedan letar jag som en tok efter en freestyle bok som klubben ska köpa in. Till klubben i främsta syfte till mig, då jag ska utbildas till freestyleintruktör. Ska bli så kul att någon gång under nästa år förhoppningsvis kunna hålla i egna kurser, som dessutom är väldigt eftertraktade. Sååå spännande!! 😁😁

Till dagen idag så har Akhela lekt i i tre timmar i rastgården på skoghall med 4 av sina bästa vänner, plus fyra nya hundar, varav två var mops, en dvärg Snauser (stavning?!) och en liten blandras hane. 
Akhela skötte sig över förväntan. Trodde aldrig hon skulle vara så duktig med mindre hundar.
Sedan tränad vi lite henne, mest på stå. Då vi ska som sagt på utställning på lördag. 
Sedan har jag grejat med klubbens dokument, så som välkomst mail till nya medlemmar, fixat i ordning kursmallar som skickas ut till de som anmält sig till kurs. 
Mailat med medlemmar, mer eller mindre fixar och trixat med klubbens mail. 
Jag har något att göra på dagarna och det är jag väldigt tacksam för. Plus på det så känner jag att jag gör något betydande för klubben. 

Efter allt detta så hämtades husse upp vid tåget, då åkte vi och handlade schampoo till Atos, då hundarna har olika märken också köpte vi älgben som de har att mumsa på. Märket är Much. Vi har älgben från förra årets skjutna älg, men jag har inte delat de än och som läget är nu med min smärta så kan jag inte det heller. Så nu provade vi att köpa och det gick verkligen hem. 
Båda hundarna morrade åt varandra när de kom för nära, vilket de normalt sett inte gör. 



Nu är det natten i detta hushåll. Imorgon kommer Tia och vi har massor att göra utöver det :-) 

///Becca 

Träning och möte

Kategori: Hundar

Mina dagar består i princip av att träna hundar, rasta hundar, sova och kika på någon tv-serie. 
När man är sjukskriven får man otroligt mycket tid att inte göra något på. Så dagarna blir ganska så långtråkiga, vilket då gör det lätt att man somnar en liten stund. 
Igår var meningen att jag skulle åkt antingen på tisdagsträningen på klubben eller på ringträning med ägaren till Akhelas pappa. Men jag somnade strac innan 17 och vaknade inte förens efter 18. 
Men idag är det annorlunda, tänkte åka ut till klubben vid 16 för att träna och promenera innan vi ska ha möte med instruktörer/cirkelledare/assistenter inför höstens kurser. Vilka kurser som kommer att hållas.
Efter detta ska jag åka hem, beroende på all info och hur trött jag är så ska jag kunna skicka ut mall till alla som ska hålla i kurs, så jag får in det snabbt och det kan komma ut på hemsidan så snart som möjligt. 
 
Jag tänkte träna utställning, men en ny taktik idag. Akhela har börjat med att springa för kung och foster land i ringen. Vilket gör att det inte ser bra ut och jag måste bromsa henne hela tiden och detta påverkar ju självklart hur hon visas upp. 
Sedan ska jag träna positionen, samt sätta ihop en kedja om det funkar. En egen kedja som inte är så normal, men det handlar om att jag behöver se hur hon ligger till. Hoppas det funkar. Hon och jag behöver komma någonstans. Allt vi tränar är så indelat i så små moment att man slutar se framstegen. Då man konstant är där och peter och ska snygga till det.. Skit störande! 
 
Mailade även en tränare i Kristinehamn igår angående hans kurser i jaktlydnad. Förklarade om Akhelas psyke och vart vi träna i våras och hur missnöjda vi var över träningssättet. Så får se vad han svara, jag hoppas på honom. Vill kunna träna jakt delen också med Akhela. Men om allt inom jaktlydnad ska vara som förr hårdhet för samarbetsvilja, så vet jag inte om det är något för oss. 
Men jag hoppas på honom, så håll tummar, tassar och tår för att han är en bra instruktör. 
 
///Becca

Tillbaka och redo för nya tag!

Kategori: Allmänt

Nu var det ett bra tag sedan jag skrev något och en del har hänt under denna tiden. 
Sista gången jag skrev var strax innan vi skulle åka ned till först Falkenberg/Slöinge/Halmstad och tillsist utställningen på Öland. 
Dock blev hela den resan konstig och veckorna efter var svåra att förstå och hantera. Samtidigt som mera saker lades på det, så blev allt mer svårhanterligt. 
Min moder på 49 år fick måndagen den 14/7 en hjärtinfarkt, en liten. Men otroligt svår att greppa. Flera dagar låg hon inne, det tog över 9 timmar för läkarna att finna felet. Då hjärtat inte tog någon skada, men de fann det ämnet som hjärtat utsöndrar i samband med antingen en kraftig ansträning, så som elititdrottare eller en hjärtinfarkt. Operation i Halmstad och sedan efter ytterliggare en dag fick hon komma hem. 
Min syster Josse och jag packa in oss och Akhela och åkte iväg ned till Varbergs sjukhus. Hela familjen var samlad helt och hållet på fredagen. David och Atos kom ned på tisdagen. På fredagsmorgonen, vid 05.00 var även Håkan, Texas och Tia i Falkengberg. 
Jag tänker inte skriva så mycket mer om detta, då det är personligt och handlar om min mamma, som faktiskt styr helt själv om vad som får sägas. 
 
Helgen på Öland var super mysig. Jag har världens sötaste systerson, konstant glad och lätt att ha att göra med. Det gör ont i mosters hjärta att han är så långt bort. Önskade att de var närmre, jag skulle vara där ofta då. Känns som man missar allt. 
Utställningen gick bra, en stekhet sommardag på Ölands brukshundsklubb. Inte super glad över upplägget. Hade faktiskt hellre sett att de hade lagt gruppfinalerna direkt efter varje avslutad grupp och inte i slutet på dagen. Förstår tänkten-ju längre de håller kvar utställarna, dessto mer säljer dom. Men seriöst, en sådan varm dag det var, med knappt skugga, tjafs om vattnet osv, så skulle de lagt om. För valparna blev de inga gruppfinaler, utan de hamnade direkt i BIS-final. Vilket är YTTERST DÅLIGT! Detta resulterade i att Johanna som ställde Hugo i valpklass, fick enbart HP och BIR, men ingen placering i varken gruppfinal(då den inte existerade) och de fick ingen placering i BIS-finalen. 
Akhela fick HP, BIR och blev GIG 2, mot en irländsk Rödsetter som aldrig någonsin går på Inofficiella. Tråkiga priser var det också. Så Mja inte alls nöjd och har inga planer på att återvända dit igen. Så Ölands Brukshundsklubb får tummen ned för den utställningen! 
Man kunde dessutom se typiska mönster hos domarna, vilket var riktigt dåligt och är ett stort tecken på att de inte alls hade så stor koll på alla raser de dömde. 
Men både Akhela och Hugo fick riktigt fina kritikkort. 
Akhela njöt av livet i hus i Halmstad 
Hugo på sitt livs första utställning
 Akhela i ringen på Ölands BK
Väl hemma så gick de någon vecka så var Akhela in på HD/ED röntgen och det tog tre dagar att få svaret, HD A och ED 0. Ingen är glader än jag. Jag har en fullt frisk flicka och vi kan träna på. 
Detta leder oss till den nya träningsgrenen, Agility. Super kul! Den 5/9 börjar kursen vi ska gå. Ska bli så otroligt roligt :D 
Vi har även börjat känna oss fram i Rallylydnad och om planen går som jag vill, så kanske vi kan starta någon tävling snart. Vill så gärna ut och tävla med Akhela, mer än i utställning. 
Tävlingslydnaden går sakta framåt. Allt tar sin tid och Akhela är inne i en period där allt tydligen ska gå i räser fart... 
Jag har även fått tillgång till ny mark att träna viltspår på, men vädret här är så ostabilt så jag har inte vågat mig iväg ännu. Det åskar i princip varje dag just nu och jag går inte ut i den skogen en gång till under åska. Inte överhuvudtaget. 
 
Atos läggs det spår och även vi har testat lite rallylydnad. Han hålls även på att träna in i nya trick, och mera target. Sökbanan med liggmarkeringen går framåt och han börjar förstå mer och mer. 
Båda hundarna har börjat tränas i markering av metall och av trä, just för att kunna använda detta i träning längre fram. 
 
Mer personligt, så samma dag vi var in och röntgade Akhela så pratade David med sin läkare, angående en massa symtom så som: tryck över högra ögat, tryck i bröstet, stickningar i brötet, kroppen stänger av sig vid för mycket allvarliga saker osv. Läkare sa då till att han itne får köra bil och känner han av detta, måste han in, för då är det nära för hjärtinfarkt. Visade sig att han kom in till läkare i tid och kroppen inte tagit någon skada av den stress han utsätts för. Dock måste han lära sig hantera stressen och även börja plocka bort faktorer. 
Det är grymt jobbigt att inte veta om vad som kan stressa upp honom och hur stor risken är att han faktiskt går bort. Menar min bättre hälft åker till Göteborg varje måndags morgon och kommer normalt sett hem varje torsdagskväll, men som det är just nu. Så känns det som att risken är stor att han aldrig mer kommer hem. Jag vet inte alls hur mycket stress han utsätts för där. Jag har ingen koll på samtalen han för med kollegor, vänner och familj. Vet inte alls hur mycket han utsätts för, bara vad han säger. Men jag kan bäst läsa honom när jag ser honom. 
 
Hur som helst, så har vi mig. Mitt egna. Sjukskriven igen... Varit på handledsröntgen som inte visade något. Så nu misstänker läkarna att smärtan i handleden hänger ihop med nervskadan. Vilket då betyder ännu mera försämring och med det betyder nog att flera undersökningar måste göras. 
Jag står i kö till neurologen, dock fick jag svar att de inte kan garantera inom vårdgarantin, alltså 90 dagar. Så vi får väl se hur länge jag får vänta. 
Medicinen funkar i alla fall. Dock otroligt tråkigt att bli sittande hemma i princip varenda kväll. Men ändå rätt skönt. Hösten är ju mer eller mindre här och vad är inte bättre då, än en kopp te, en film/serie, tända ljus och mys med hundarna i soffan? 
Älskar att ta längre promenaderna nu på kvällarna, man kan känna höstluften och bara gå under stjärnorna. Mörkret ger mig ro i själen. Allt är lugnt och fridfullt. Så vill jag ha det. 
 
Tänkte skriva mer i morgon om veckan och helgen. 
Men nu vet ni att vi ALLA lever och mår bra.
 
///Becca