justbeccca

Fryser din hund i kylan?

Kategori: Allmänt

Efter några promenader idag i kylan med Atos så kom jag på att jag kan ju faktiskt söka på nätet lite om hundar och kyla. Hur jag ska hålla koll efter förfrysningstecken på min hund, om jag behöver klä den, mm. Så nu när jag kollat runt lite så kommer det upp lite tester/fakta som jag tycker är bra.
-
Måste hunden ha täcke och skor för att inte frysa?
-
senare år har det blivit allt vanligare att vi klär på våra hundar i samband med promenad. Utbudet på täcke, västar och olika typer av tassbeklädnader har fullkomligt exploderat.
-
Men hur stor är risken för förfrysningsskador?
-
Det viktigaste är att hålla hunden i rörelser när den är ute. Generellt är små hundar, valpar och hundar med låg fettansättning och lite päls mera frusna än övriga. Hunden signalerar att den fryser genom att växelvis lyfta benen (allmänt beskrivet som köldkramp), blir alltmera långsam i sina rörelser och genom att - förstås - huttra.
-
En hund som gärna rullar i snön, är vanligt livlig och aktiv på promenaden fryser knappast. Då behöver du som ägare inte bekymra dig om att sätta på den ett täcke.
-
Bästa är att gå många korta promenader när det är riktigt kallt, både för din och hundens skull. Lämna inte hunden i bilen ens med täcke på sig, eftersom bilen snabbt kyls ner. Bind inte heller upp en hund utomhus oavsett vilka kläder du satt på den. Man kan kanske välja vägar som är välplogade när det är riktigt kallt, så att hunden inte kyls ner av snö på buken.
-
Känn på tassar och öronlappar när du kommer in. på tikar är spenarna känsliga, så den bör du också hålla ett öga på. Om de är kalla, frostiga och efter ett tag blir rodnade har hunden sannolikt förfrusit sig. Ring då en veterinär och rådfråga om vad du bör göra.
-
Se till att täcket är torrt innan det sätts på igen, Ett blött täcke har motsatt effekt då det snabbt blir ett ispansar närmast kroppen.
Generellt är det ovanligt med förfrysningsskador på våra hundar.
-
Källa: Djursjukhuset Gammelstad


Värm upp hunden ordentligt
Visst vet alla att vi ska värma upp våra hundar innan ett fysiskt arbete, men när det är kallt ute så måste du värma upp hunden mer än på sommaren. Speciellt om hunden kanske har legat still i en kall bilen under en tid. Att få ut värmen till musklerna tar då längre tid vid kyla samt att skaderisken ökar. En kall hund ökar alltid risken för sträckningar!
-
Halt = halka
Vid kyla så kommer även den förädiska isen fram, den är inte bara jobbig när den är på bilen och vägarna utan risken för halkskador ökar. Speciellt på de ställen där det under större delen är bra underlag och delvis halkigt. Hundarna upplever då att underlaget är bra och springer på som vanligt tills de kommer till isen och halkar. Många gånger går det bra men i vissa fall så blir det skador som sträckningar, bristningar, sprickor eller ligamentsskador. De hundarna som inte har blivit ordentligt uppvärmda eller sen tidigare är spända (hög muskeltonus) har betydligt högre risk att skada sig.
-
Pulsa i snön är jobbigt
De flesta personer har rutiner och går samma runda varje dag, eller i alla fall lika långt varje dag med våra hundar. Beroende på vad det är för underlag du går din dagliga promenad i så är det helt ok att även göra det under vintern. Däremot de hundarna som får pulsa runt i snön större delen av promenaden ökar risken för överansträngning, speciellt om det är en mindre eller otränad hund. Att pulsa i snön är jobbigt och under den tiden då det är mycket snö ser vi att skadorna ökar på speciellt ländryggen. Som sagt tänk på att det bara är du som hundägare som kan begränsa din hund när det är mycket snö.
Citerat från Hans Rosenberg, pressansvarig för Svenska Kennelklubben

"Särskilt korthåriga hundar måste skyddas mot kylan. Börja helst klä på din hund redan när det är runt noll. Fuktig kyla kan vara lika jobbig för hunden som torr kyla." - Citerat från Hans Rosenberg, pressansvarig för Svenska Kennelklubben.

"Viktigast av allt är att se till att ens hund rör på sig, absolut inte lämna den i en kall bil eller utanför en affär, betonar han." - Citerat från Hans Rosenberg, pressansvarig för Svenska Kennelklubben.

Detta är det sin jag tyckte var bra och viktigt att tänka på. Hittar jag mer så kommer det också upp.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: